Te frytki robię bez tłuszczu i... z cukinii! Zdrowsze niż klasyczne, a znikają szybciej niż chipsy

Dodano:
Frytki z cukinii Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Marzysz o chrupiących, złocistych, ale dietetycznych frytkach? Jeśli dbasz o zdrowie i linię, mam dla ciebie idealne rozwiązanie – frytki z cukinii z piekarnika. Ta fit przekąska to prawdziwy hit!

Frytki z cukinii są pyszne, zdrowe i przygotujesz je bez tłuszczu. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dietetyczne frytki doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska oraz dodatek do obiadu.

Walory frytek z cukinii?

Cukinia to zdrowe i niskokaloryczne warzywo, które stanowi cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Pieczenie sprawia, że nie wchłania tłuszczu oraz stanowi lekkostrawną alternatywę dla frytek przygotowywanych na oleju. Aromatyczna panierka dodaje delikatnej w smaku cukinii charakteru. Przepis możesz dowolnie modyfikować, zmieniając przyprawy i zioła, dodając starty na tarce parmezan oraz zastępując zwykłą bułkę tartą np. japońską panierką panko bądź rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi/owsianymi.

Jak zrobić frytki z cukinii?

Sekretem tych frytek jest odpowiednie przygotowanie cukinii i pieczenie w wysokiej temperaturze, co pozwala uzyskać idealnie chrupiącą panierkę i delikatny środek. Dzięki przyprawom przekąska zyskuje wyrazisty smak, który sprawia, że jest absolutnie uzależniająca. To proste, szybkie i niezwykle pyszne danie przygotowuję do pieczenia w zaledwie 10 minut.

Jędrną, młodą cukinię kroję w słupki lub łódeczki (kawałki cukinii powinny mieć grubość 1-2 cm – cieńsze frytki wymagają krótszego pieczenia i wychodzą bardzo chrupiące, a grubsze łódeczki zachwycają kremowym wnętrzem). Następnie obtaczam cukinię w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Frytki z cukinii

Delikatna, lekka przekąska z wyczuwalnymi ziołami i chrupiącą panierką. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu lub solo podana z sosem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
124 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i pokrój w słupki o długości około 10 cm i grubości 1 cm. Wyłóż pokrojoną cukinię na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru soku. Wskazówka: jeżeli cukinia ma bardzo grubą skórkę, to obierz ją przed krojeniem. Niekiedy cukinia zdąży wytworzyć przed zerwaniem twarde nasiona, które trzeba usunąć łyżką.
  2. Przygotowanie panierkiJajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną razem z 1 łyżeczką soli, oregano, tymiankiem i czosnkiem. Dodaj też świeżo zmielony pieprz do smaku. Bułkę tartą wsyp na talerz. Wskazówka: do jajka możesz też dodać inne zioła i przyprawy np. mieszankę ziół prowansalskich, słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do grillowanych warzyw.
  3. PanierowanieObtaczaj kawałki cukinii w jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej i od razu układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. PieczeniePiecz frytki z cukinii w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 20 minut – powinny ładnie się przyrumienić. Po upływie połowy czasu pieczenia możesz przewrócić frytki na drugą stronę. Wskazówka: jeżeli chcesz zwiększyć chrupkość panierki, to przed końcem pieczenia włącz termoobieg lub funkcję grillowania.

Wskazówka: jeżeli chcesz zwiększyć chrupkość panierki, to przed końcem pieczenia włącz termoobieg lub funkcję grillowania. Możesz również upiec je, korzystając z frytkownicy beztłuszczowej.

Jak podawać frytki z cukinii?

Frytki z cukinii podaję od razu po przygotowaniu z dodatkiem m.in.:

  • aromatycznych sosów (sos czosnkowy, sos jogurtowo-ziołowy, ketchup, sos salsa, sos guacamole, sos tysiąca wysp),
  • serka śmietankowego lub jogurtu,
  • grillowanego mięsa,
  • sadzonych jajek.

Chrupiące frytki to nie tylko pyszna i zdrowa przekąska oraz dodatek do obiadu, ale także wyśmienite nadzienie do placków tortilli oraz sałatek ze świeżych warzyw np. zielonej sałaty, ogórka, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli, polanej sosem winegret.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...